Nepal, India, Bhutan

Trekking in de Himalaya

Trekking in de Himalaya

Veel van onze reizigers kiezen voor een trekking in de Himalaya tijdens hun reis naar Nepal, Bhutan of India. En terecht, te voet ervaar je nog altijd het best de grootsheid van de majestueuze pieken die je omringen. Je kan op trekking gaan in lodges of je kan overnachten in tenten. We schetsen je op deze pagina ook even hoe zo’n dag op trekking in de Himalaya er precies uit ziet.

WAT IS EEN TREKKING?

Een trekking in de Himalaya is geen expeditie of beklimming. In se is een trekking een meerdaagse wandeltocht langs paden (zonder hulpmiddelen als stijgijzers, touwen,…) waarbij je elke dag verder wandelt. Je hebt lusvormige trekkings, maar je hebt ook trekkings in lijn waarbij het eindpunt verschilt van het startpunt.

Er bestaan heel eenvoudige trekkings van enkele dagen zoals bijvoorbeeld de Poon Hill Trek in Nepal,  maar je kan ook op stap gaan voor trektochten van meerdere weken op grote hoogte.

Het trekkingsysteem zoals we dat nu kennen ontstond in de jaren ’60 van vorige eeuw en was grotendeels gebaseerd op de werkwijze van de grote alpiene expedities in de Himalaya. De Engelse kolonel Jimmy Roberts nam tenten, dragers, kookmateriaal én reizigers mee op meerdaagse wandeltochten in Nepal.

Het systeem van lodges of teahouses kwam pas later op gang. Aanvankelijk dienden trekkers zich te beperken tot een eenvoudig dak boven het hoofd bij de lokale bevolking, maar gaandeweg groeiden veel lodges uit tot comfortabele guesthouses met tweepersoonskamers, warme douches en uitgebreide maaltijden. Vooral gebieden als de Annapurna en de Everest in Nepal gaan prat op eenvoudige, maar zeer degelijk lodge-accommodatie. Het jongste decennium werden er zelf heuse luxe-lodges gebouwd op sommige plaatsen voor reizigers die gesteld zijn op meer comfort.

KIEZEN VOOR LODGES OF TENTEN TIJDENS JE TREKKING ?

In sommige afgelegen gebieden heb je weinig keuze en ben je sowieso aangewezen op het gebruik van tenten. In dat geval voorziet MyHimalaya een volledige kampeeruitrusting: tenten, matjes, tafeltjes, stoelen, een eettent en kooktent,… alles gaat mee. De tenten worden elke avond voor je opgezet. Enkel een slaapzak dien je zelf te voorzien. Een kok zorgt voor lekkere maaltijden.

Op de meeste klassieke trekkings kan je echter verblijven in lodges of theehuizen. Dit zijn eenvoudige verblijfplaatsen met een centrale eetruimte (in de winter vaak verwarmd met een kachel) en kleine eenvoudige kamers met een of twee bedden. Je dient zelf een slaapzak te voorzien, al hebben de meeste lodges ook wel extra dekens. Het sanitair is meestal gemeenschappelijk en je kan gebruik maken van douches met warm water (door zonnepanelen). In de meeste lodges is electriciteit, al dan niet met een generator. De maaltijden worden bereid door je gastheren.

Een trekking in lodges heeft veel voordelen: je hebt elke avond een echt dak boven op het hoofd, je ontmoet er andere trekkers in een relaxe sfeer, je steunt er direct de bevolking in de bergdorpen mee en je hebt een goede variatie aan maaltijden.

Ook trekking in tenten heeft zijn voordelen: je hebt iets meer privacy, je geniet echt van het Expeditiegevoel en je kan kamperen op plaatsen waar anders zelden toeristen komen. Niettemin is het kamperen in de Himalaya aan regels onderworpen en wordt het uit veiligheidsoverwegingen aangeraden om niet zomaar overal de tenten op te slaan. Vaak dien je te kamperen in de buurt van een lodge.

Wanneer er lodges beschikbaar zijn opteren wij in principe steeds voor het gebruik van lodges.

HOE VERLOOPT EEN DAG OP TREKKING IN DE HIMALAYA ?

Een dag op trekking in de Himalaya verloopt volgens een bepaald ritueel. Meestal word je vroeg in de morgen gewekt door de lokale sherpa’s die je vergezellen. Terwijl je je bagage pakt en je klaarmaakt voor de dag wordt het ontbijt bereid. Stevig en voedzaam zodat je er onmiddellijk tegenaan kan gaan: muesli, porridge, eieren, toast, jam, thee en (oplos)koffie. Alles uiteraard afhankelijk van wat er beschikbaar is.

Nadien laden de dragers de bagage op en vertrek je samen met de gids op stap. Regelmatig wordt er gerust om van de natuur te genieten. Aangezien je op onze individuele reizen steeds een eigen privégids ter beschikking hebt, kan je zelf het tempo bepalen. Sommige reizigers stappen graag flink door, anderen spenderen graag tijd aan fotografie of blijven graag wat rondhangen in een schilderachtig dorpje.

Rond de middag wordt een uitgebreide pauze ingelast waarbij er een lichte snack (noedelsoep, rijstgerecht,…) wordt gegeten of waarbij er wordt gepicknickt.

In de namiddag wandel je eventueel nog enkele uren verder, maar we streven er steeds naar om voor het donker op het eindpunt te arriveren. Je hebt dan nog even de tijd voor een wasbeurt of om je te installeren. Verblijf je in een lodge dan neemt men bij aankomst je bestelling voor het avondeten op. Het avondeten wordt opgediend rond 19u30.  Er wordt nog wat nagekaart bij koffie of thee, en de gids geeft een briefing over de volgende dag. Nadien gaan de meeste deelnemers aan een trekking in de Himalaya vroeg naar bed. Om de volgende dag weer klaar te zijn voor een nieuwe dag vol avontuur.

 

We geven je graag advies bij de keuze van je trekking. Na vele jaren in de Himalaya hebben we een goede kennis van de verschillende trektochten met hun karakter en moeilijkheidsgraad.

MyHimalaya

Verder lezen over trekking in de Himalaya ?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief