Nepal en Ladakh

De keuze van je trekking

De keuze van je trekking in Nepal of Ladakh

Je reis naar Nepal of Ladakh staat of valt natuurlijk met de keuze van je trekking.
Als ‘debutant’ wil je waarschijnlijk niet starten met een 20-daagse trektocht in tenten over hoge bergpassen en gletsjers.
Anderzijds beschouwen veel reizigers een trip naar de Himalaya als een echte ‘once-in-a-lifetime’-experience en willen ze voor een ‘full option’-trekking gaan en niet voor een lichte tocht in de lage heuvels.
Zoals steeds is de het kunst om een gulden middenweg te zoeken en je goed te laten adviseren door iemand die de Himalaya door en door kent en ook verschillende trekkings heeft gedaan zodat hij/zij kan vergelijken.

 

 Drie vragen zijn belangrijk bij de keuze van je trekking:

  • Hoeveel tijd heb je voor een trekking?

  • Hoe wil je overnachten ?

  • Hoe is het gesteld met je basisconditie?

HOEVEEL TIJD HEB JE ?

Voor veel trekkings heb je een minimum aantal dagen nodig. Je kan nu eenmaal niet in 5 dagen tijd naar het Basiskamp van de Everest trekken en terug.

Grosso modo kan je stellen dat een 6 tot 7 dagen het minimum is om een volwaardige trekking te maken in Nepal en dat een vijftal dagen volstaan om al een eerste beeld te krijgen van trekking in Ladakh.

Je kan dan bijvoorbeeld in Nepal een trekking doen in de Annapurna-regio langs de zogenaamde Balkons van de Annapurna waarbij je toch al heel mooie zichten hebt op achtduizenders. In Ladakh kan je dan trekkings maken in de vallei van Sham of over hoge bergpassen tussen bijvoorbeeld Chilling en Lamayuru.

Ideaal is een tien tot twaalf dagen. Dan kan je richting Annapurna Base Camp, Everest Base Camp, door de Langtang-vallei of in de Helambu gaan trekken, of je kan tijdens de zomermaanden ook naar Mustang.

Nog beter is natuurlijk twee weken of langer. Je kan dan allerhande varianten in alle trekkingsgebieden van Nepal en Ladakh gaan lopen en ook de zogenaamde circuits als Manaslu Rond, Annapurna Rond en Langtang-Gosaikunda komen dan in het vizier.

Wil je slechts een 4-5 dagen trekken, dan kan je lichte treks maken in de vallei van Kathmandu of in de lagere heuvels van de Annapurna.

HOE WIL JE OVERNACHTEN ?

De meeste reizigers opteren voor een lodge-trekking in Nepal. Je slaapt dan elke nacht binnen en het is ook iets goedkoper dan een kampeertrekking wegens een lagere logistieke kost.

In Ladakh ben je vrijwel uitsluitend op tenten aangewezen.

Lees in dit verband ook onze info over trekking in tenten of lodges.

Hoewel er de jongste jaren flink vooruitgang is geboekt qua comfort in vele lodges in Nepal, blijft het allemaal toch relatief eenvoudig. Er is een gemeenschappelijke eetruimte (met in de winter vaak een kachel), je slaapt in kleine, eenvoudige kamers waarbij je een bed en matras ter beschikking krijgt. Meestal gaat het om tweepersoonskamers, maar in hogergelegen lodges kan het gebeuren dat er meerpersoonskamers gebruikt worden. Dit is afhankelijk van het aantal trekkers dat in een bepaalde lodge verblijft.

In het Everest- en Annapurna-gebied bestaan er formules met zogenaamde luxe-lodges. Deze lodges gaan prat op een gezellig warme eetruimte, mooie kamers met privé-badkamer met warm water, zachte bedden met donsdekens en nog heel wat extra’s. Te overwegen waard voor wie gesteld is op meer comfort.

HOE IS HET MET DE BASISCONDITIE GESTELD ?

Een goede basisconditie is essentieel om van een trekking te genieten. Regelmatig kom je op een van de trails stappers tegen waarvan je echt niet het idee hebt dat ze tijd hebben om te genieten van de natuur. Hoe beter je conditie, hoe meer je dus zal genieten.

Wij kunnen zelf moeilijk inschatten hoe het met je conditie is gesteld. Overschat jezelf niet, maar onderschat jezelf ook niet langs de andere kant.

Leeftijd speelt in elk geval geen rol: we hebben vaak 50 en 60 plussers die op trekking gaan in de Himalaya.

Iemand die zonder noemenswaardige problemen een uur kan joggen tegen een goed gemiddelde van zo’n 9 tot 10 km per uur, kan de meeste klassieke trekkings aan. Is dat niet het geval, dan kan je je nog altijd voorbereiden: 2 tot 3 keer per week sporten (lopen, fitness, zwemmen,…) de laatste 2 maand voor je reis zijn ideaal.

Mensen met een normale conditie die slechts sporadisch sporten, maar voor de rest een gezonde levensstijl hebben, geen last hebben van overgewicht of gewrichtsproblemen (knieën!), hoeven zich vaak niet echt specifiek voor te bereiden op een Annapurna- of Everesttrekking.

Ga je voor het ‘langere werk’, dan raden wij je toch aan om je fysiek terdege voor te bereiden. Het kan het reisplezier alleen maar verhogen: je hebt er weinig aan als je de hele dag bezig bent om je grenzen te verleggen en elke avond doodmoe toekomt op de overnachtingsplaats.

We helpen je graag verder bij de keuze van je trekking per telefoon, mail of in een persoonlijk gesprek.

MyHimalaya

Verder lezen over onze bestemmingen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief