NEPAL

Manaslu Trekking

Vraag offerte Offerte

overzicht

De trekking rond Manaslu ( met 8163m de 8ste hoogste berg ter wereld) kende de jongste jaren een groeiende belangstelling. Het is een volwaardig alternatief voor het traditionele Annapurna Circuit dat door de aanleg van een weg wat van zijn charme heeft verloren. Manaslu bevat immers de zelfde elementen die de Grote Annapurna-trek zo populair maakten: de oversteek van een pittige bergpas, een enorme variatie aan landschappen (van bijna subtropisch tot hoog alpien) en vele kleine dorpjes.

Je wandelt tijdens deze trek aanvankelijk langs de valleien van de Budi Gandaki en de Marsyangdi. Nadien volgt dan het letterlijke hoogtepunt: de oversteek van de meestal besneeuwde Larkye La (5120m). Aangezien je in het grensgebied met Tibet op trekking bent, krijg je ook een flinke scheut boeddhistische cultuur met enkele merkwaardige gompa’s en dorpjes met honderden wapperende gebedsvlaggen.

Hoogtepunten van de Manaslu Trekking

  • Minder trekkers dan Annapurna
  • Grote variatie aan landschappen
  • Oversteek van een hoge bergpas (+5000m)
  • Boeddhistische cultuur

dag per dag

Vlucht naar Kathmandu vanuit Europa.
Aankomst in Kathmandu. Verwelkoming op de luchthaven door een van onze medewerkers en transfer naar hotel naar keuze.
Afhankelijk van het uur van aankomst maak je nog een verkennende stadswandeling naar het centrale Durbar Square of door het bruisende Thamel. Briefing over het reisverloop en ’s avonds welkomstdinertje in een gezellig restaurant.

Kathmandu Stad verdient op zijn minst 1 dag voor een volledig bezoek. Met je privégids start je in de ochtend met een bezoek aan de grote hindoetempel van Pashupatinath. Een confrontatie met de vergankelijkheid want de hele dag door vinden hier traditionele crematies plaats. Verderop ligt Bodnath, een immense boeddhistische stupa die de cover van menig reisgids siert. Je waant je er even in Tibet. De namiddag wordt besteed aan een bezoek van Swayambunath, een tweede stupa van waar je een mooi zicht hebt over heel Kathmandu. Afhankelijk van waar je overnacht, kan je van hieruit door de kleurrijke volksbuurten van Kathmandu terug wandelen naar je hotel.

In alle vroegte verlaat je Kathmandu met een privéjeep. Het wordt een lange reisdag van een kleine 140km over soms slechte wegen. Je rijdt eerst langs de Highway richting Pokhara, maar verlaat deze na enkele uren voor een hobbelig traject langs kleine dorpjes, uitgestrekte terrasvelden en dicht beboste heuvels. Uiteindelijk duiken de toppen van Manaslu, Annapurna en Ganesh Himal op en arriveer je in Sothi Khola.

De eerste trekkingsdag toont je onmiddellijk de variatie van Manaslu. Het pad slingert zich door loof- en bamboebossen en door de velden. Af en toe is het uitgehakt in de rotsachtige oevers van de Budhi Gandaki rivier. Regelmatig zie je ook imposante watervallen. Via het Gurung-dorp Labubesi arriveer je na een 7-tal uur stappen uiteindelijk in Maccha Khola (900m).

Je zit nog vrij laag dus opnieuw wandel je tussen de velden waarop landbouwers volop in de weer zijn. Via die hotsprings van Tatopani gaat het naar Dobhan waar de Budhi Gandaki zich langs een aantal spectaculaire stroomversnellingen naar beneden stort. Iets verderop, waar de vallei zich verbreedt, ligt Jagat  (1370m), de toegangspoort tot het Manaslu Conservation Area.

Een iets rustiger dag brengt je naar Philim (1570m). Je start met een lange afdaling naar de rivier gevolgd door een stevige klim naar Saguleri. Je wordt beloond met een zicht op de Sringi Himal, een top van meer dan 7000m. Het pad loopt verder langs de rivier die je enkele malen via een hangbrug oversteekt tot je uiteindelijk Philim bereikt.

In Philim kan je eventueel de route verlaten voor een bezoek aan de vallei van Tsum, een zeer authentieke vallei met een oude boeddhistische cultuur. Om de vallei grondig te verkennen en te wandelen naar de mooiste plekken en uitzichtspunten, las je best een 5-tal dagen extra in.

Blijf je op de Manaslu-route dan stap je echter gewoon verder via Ekle Batti naar Deng (1800m)

De hoge toppen komen steeds dichterbij terwijl je verder stapt door een steeds alpiener wordende omgeving. Ook de dorpjes worden steeds kleiner. Je wandelt vandaag ongeveer 5u met zichten op o.m. de Kutang Himal. Mani-muren en kleine boeddhistische chorten benadrukken dat je in boeddhistisch gebied vertoeft. Overnachten doe je vandaag in Ghap (2160m).

Een stevige dag waarbij je zowat 1000m stijgt. Het eerste dorp dat je tegenkomt is Namrung (2540m). Het is het eerste dorp van Nubri-regio met bewoners van Tibetaanse oorsprong die een heel apart dialect spreken. Het landschap wordt alpiener naarmate je verder stijgt naar Lihi (2800m) en Sho (3000m). Je hebt een hele dag dus neem gerust de tijd om te genieten van de omgeving en om te wennen aan de hoogte. Naarmate je dichter bij Lho, het eindpunt van de dag, komt, duikt ook het eerste zicht op Mount Manaslu op.

Vandaag steek je de grens van de 3500m over en daarom lassen we de volgende dag ook een acclimatisatiedag in. Je wandelt vanuit Lo in enkele uren naar Samagaon, een groot dorp dat 2 gompa’s heeft en dat door de locals Ro wordt genoemd. Tibetaanse handelaars en landbouwers vestigden zich hier meer dan 500 jaar geleden en ook nu nog onderhouden zij heel nauwe contacten met het nabijgelegen Tibet.

Samagaon ligt op 3510m,  aan de voet van graasweiden die richting de pieken van het Manaslu-massief lopen. Tijdens de acclimatisatiedag kan je er rustig genieten van het zicht op de bergen kan je de boeddhistische gompa’s bezoeken of kan je een stevige dagwandeling maken naar een hoger gelegen boeddhistisch klooster.

Het is opnieuw niet zo ver stappen vandaag, maar je wint ook nu weer flink wat hoogte. Het dorpje Samdo ligt op 3850m en bereik je na een prachtige tocht door een weergaloos berglandschap. Samdo is een typisch Tibetaans dorp met yaks, schapen en geiten. Gerstvelden liggen her en der verspreid.

De volgende dag kan je verder het dorp verkennen, maar je kan ook een aangename wandeling van een 5 tot 6u maken richting de grens met Tibet. Je ontmoet er ongetwijfeld handelaren die over en weer gaan tussen Nepal en Tibet en geniet opnieuw van geweldige panorama’s.

Goed geacclimatiseerd gaat het nu richting Larkye pas. Met zicht op verschillende gletsjers, stap je naar zo’n 4450m: het landschap is er desolaat, maar prachtig. De meeste trekkers gaan vroeg onder de wol als voorbereiding op de lange dag van morgen.

Zonder twijfel de meest spectaculaire dag van deze trekking. Je stapt langs gletsjermorenen geleidelijk omhoog naar de top van de pas. In het najaar en vroege voorjaar is sneeuw altijd mogelijk. Neem je tijd om te genieten van de omgeving. In totaal doe je zo’n 3u over de klim, maar als beloning heb je unieke zichten op o.m. de Annapurna II . De afdaling naar Bimthang op 3600m langs een pad dat de gletsjermorene volgt, is pittig, dus je zal best blij zijn als je in de late namiddag arriveert en kan genieten van een kopje thee (of iets sterkers) met zicht op Manaslu.

Je daalt verder af door de vallei en krijgt na een 6-tal uur het eindpunt van de trekking in zicht: Dharapani op zo’n 1700m.

Je kan eventueel nog verder stappen, maar de meeste trekkers nemen in Dharapani een jeep die je weer naar de hoofdweg tussen Kathmandu en Pokhara brengt. Je kan terugkeren naar Kathmandu of je kan opteren voor een transfer naar Pokhara om daar nog even verder te genieten.

Het is ook mogelijk om je trekking te verlengen richting het Annapurna-gebied of zelfs naar Mustang.

Vlucht huiswaarts of verlenging

De Manaslu Trekking is sinds enkele jaren hét alternatief voor het klassieke Annapurna Circuit

Praktisch

De ideale periode voor de Manaslu Trekking loopt van september tot half november en van maart tot eind mei . De wintermaanden (half december- februari) kunnen zeer koud worden boven de 3000m en de pas is vaak door sneeuw gesloten.

Richtprijs: vanaf 1800

De prijs is afhankelijk van de periode, grootte reisgezelschap, hotelselectie en eventuele aanpassingen aan het programma. Wij werken elke reis uit op maat

In Kathmandu is er een uitgebreid aanbod van accommodaties: sfeervolle guesthouses, leuke boetiekhotels, comfortabele luxehotels en enkele gerenommeerde tophotels. We maken graag voor jou een selectie naar keuze.

Tijdens de trekking verblijf je in lodges in tweepersoonskamers (meestal met gemeenschappelijk sanitair). Alle maaltijden zijn tijdens de trekking inbegrepen. De lodges zijn vaak iets eenvoudiger dan het Annapurna- of Everestgebied.

Deze inspiratiereis is slechts een startpunt: we passen de route en de reisduur  graag aan aan je voorkeur.

Een sportieve conditie en doorzettingsvermogen zijn vereist voor deze trekking. We raden je aan om vooraf te trainen en je uithoudingsvermogen op punt te stellen: fietsen, lopen, zwemmen, fitnessen,…

Per dag wandel je gemiddeld zo’n 6-7u langs meestal goed aangelegde paden. Enige tredvastheid is aangewezen.

De voorgestelde dagindeling is opgesteld in functie van een goede acclimatisatie. In overleg kunnen we deze aanpassen aan je wensen. Heb je meer tijd beschikbaar dan kan de route ook verlengd worden met bijvoorbeeld een bezoek aan de Tsum Vallei.

Offerte aanvragen

"*" indicates required fields

Hidden
MM slash DD slash YYYY
Privacy
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief