Nepal, India, Bhutan

Uitrusting en materiaal

Uitrusting en materiaal

Een geslaagde reis start met een goede voorbereiding én met een gepaste uitrusting. Daarom geven we je graag enkele tips qua materiaal voor een trekking in Nepal, Bhutan of Ladakh.

Reistas, rugzak of toch een valies ?

Tijdens onze reizen heb je in principe geen grote rugzak nodig om je hoofdbagage te vervoeren, tenzij je er tijdens een trekking voor opteert om zelf je hoofdbagage te dragen en geen gebruik wenst te maken van onze dragers of paarden.

Ideaal is een duffel, maar ook een stevige reistas is geschikt. Duffels zijn robuuste tassen in kunststof/plastic met stevige ritsen. Ze zijn in zekere mate waterdicht. Je vindt ze in alle mogelijke formaten, maar voor de meeste trekkers volstaat een duffel van zo’n 90 liter. Grotere modellen (tot 130 liter) bieden meer ruimte, maar zijn vaak nogal onhandig om te hanteren. Met een klein hangslotje kan je je duffel ook veilig afsluiten.

Je kan een duffel eenvoudig aankopen in de betere buitensportzaak. De prijzen variëren afhankelijk van het merk en van de kwaliteit.

Opteer je voor een reistas, denk dan misschien aan een beschermhoes die je reistas beschermt tegen stof en vochtigheid.

Valiezen kunnen perfect op rondreizen zonder trekking. Tijdens een trektocht zal je je bagage dienen over te laden in een reistas of duffel. Overtollige bagage kan steeds achterblijven bij onze lokale vertegenwoordigers of in een hotel. Hou er echter rekening dat harde valiezen moeilijk stapelen in de koffers van de voertuigen.

Tijdens onze trekkings draag je in principe enkel een dagrugzak(je) zelf. Hierin bevinden zich de spullen die je overdag nodig hebt (water, zonnebril, zonnecrème, fototoestel, fleece/regenjak, reisdocumenten,…). Neem je dagrugzak liever wat ruimer: zo hoef je niet te ‘proppen’. Voor de meeste reizigers volstaat een dagrugzak van ongeveer 30-40 liter. Neem je veel fotomateriaal mee, dan kan een grotere dagrugzak aangewezen zijn.

Wandelschoenen en kousen

Goede wandelschoenen zijn zowat het belangrijkste uitrustingsstuk voor een trekking. Stevige wandelschoenen type B/C met enkelbescherming volstaan voor de meeste van onze trekkings in Nepal, Bhutan of Ladakh. We geven je graag verder advies welk type schoen geschikt is voor jouw reis.

Belangrijk is dat je wandelschoenen goed zijn ingelopen. Wacht dus niet tot een week voor vertrek om nieuwe schoenen aan te schaffen.  Als je schoenen wenst aan te kopen, vraag dan advies in een goede buitensportzaak. Misschien is dit iets duurder dan bij een grote keten of discounter, maar wees er van overtuigd dat deze specialisten hun vak kennen en dat zij je eerlijk en correct advies geven in functie van het gekozen reistype.

Trek je er op uit met je oude wandelschoenen, voer dan een grondige checkup uit. Zijn de zolen nog OK? Komen de naden niet los? Hebben je schoenen nog voldoende profiel?

Behandel je wandelschoenen met een goed onderhoudsproduct of ledervet. Ook een stel reserve-veters neemt weinig plaats in en is handig om mee te nemen.

Doe je schoenen aan voor je reis naar de Himalaya. Misschien ietwat onhandig op het vliegtuig, maar denk eraan dat je schoenen zowat het belangrijkste uitrustingsstuk zijn. Als je hoofdbagage tijdens de vliegreis vertraging oploopt, kan je schoenen niet zomaar vervangen.

Kousen zijn eveneens belangrijk. Investeer ook in goede wandelkousen die voldoende absorberen. Er zijn heel wat wandelkousen op de markt gemaakt uit moderne, sneldrogende vezels die je kunnen helpen om zo weinig mogelijk last van blaarvorming te hebben.

Slaapzak en matje

Voor het grootste deel van onze trekkings voldoet een slaapzak die tot -5°C gaat. Je kan eventueel overwegen om een fleece liner of thermoliner in je slaapzak te steken om zo enkele graden meer comfort te winnen.

Overnacht je in het voorjaar en het najaar boven de 4000m dan dien je rekening te houden met temperaturen van -10°C en lager. Voorzie je dan zeker van een goede slaapzak zodat je niet met je kleren aan in je slaapzak dient te kruipen.

In de meeste lodges kan je steeds een extra deken bij vragen. In onze luxelodges is beddegoed voorzien, dus daar heb je geen slaapzak nodig.

Een slaapmatje is enkel nodig voor de trekkings in tenten. Wij voorzien zelf lichte slaapmatjes, maar  neem gerust een eigen thermarest matje mee.

Je kan steeds een slaapzak huren of goedkoop aanschaffen in Kathmandu, Pokhara of Leh.

Kledij

Warme kledij is belangrijk. Hoewel de dagtemperaturen meestal aangenaam zijn in de Himalaya, koelt het in de namiddag en ’s avonds vaak af. Ook de ochtenden kunnen fris tot koud zijn. Ook de wind speelt een belangrijke rol.

Maak gebruik van de laagjes-methode: beter verschillende, iets dunnere laagjes dan 1 dikke fleece. Zo kan je dan overdag de laagjes ‘afpellen’ en ’s namiddags wanneer het frisser wordt geleidelijk aan weer verschillende laagjes aantrekken.

Kies voor kledij uit sneldrogende en zweetabsorberende stoffen. Katoen droogt slecht als je bezweet bent. Er bestaan voldoende alternatieven, die heus niet zo duur hoeven te zijn.

Afhankelijk van de tocht die je gaat maken, geven we je graag passend advies. Onderstaande lijst is dan ook een indiciatieve opsomming van kledij en materiaal dat je kan nodig hebben tijdens een trekking in de Himalaya.

Een indicatieve kledijlijst:

  • Ondergoed en eventueel thermisch ondergoed (hemdje / eventueel lange onderbroek). Wij zweren bij thermisch ondergoed uit Merino wol: absorbeert goed, droogt snel en houdt ook geurtjes tegen.
  • T-shirts of lichte truitjes, ook met lange mouwen. Geen katoen, maar dryfit !
  • Hemden met lange mouwen (kan je  overdag oprollen)
  • Windstopper
  • Warme, dikkere fleece
  • Stevige water- en winddichte jack / eventueel donsjas
  • Trekkingsbroeken  (eventueel afritsbaar tot short) / eventueel short (vermijd jeans:  dit droogt  slecht en geeft wrijving)
  • Hoofddeksel tegen de zon en tegen de koude: pet /hoed/muts
  • Handschoenen / onderwantjes/sjaal/buff
  • Lichte schoenen / sandalen voor na de wandeling zodat je voeten kunnen ‘luchten’

Ander materiaal

  • Zaklamp (handig is een hoofdlamp type Petzl) + reservebatterijen
  • Zakmesje (niet in je handbagage tijdens de vlucht)
  • Wandelstokken (eventueel, goedkoop te verkrijgen ter plekke)
  • Dagrugzak (40 liter) voor fotomateriaal, warme kledij en persoonlijke zaken die je overdag tijdens de trekking nodig hebt.
  • Goede zonnebril
  • Zonnecreme met hoge factor en lippenbalsem
  • Handdoekje (sneldrogend materiaal)
  • Fluitje (bevestigd aan dagrugzak – voor noodgevallen)
  • Drinkbus of thermos: je kan op veel plaatsen flessenwater aanschaffen, maar een drinkbus is milieuvriendelijker.
  • Vochtige doekjes
  • Een antiseptische handgel
  • Lichte snacks als tussendoortje (mueslibars, notenrepen, knabbels)
  • Leesboek (pocket), e-reader
  • MP3-speler / I-pod / Oortjes
  • Kaartspel
  • Notaboekje / balpen
  • Verdeelstekker (voor opladen batterijen) en adapter voor stopcontacten
MyHimalaya

Verder lezen over trekking in de Himalaya ?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief