Wij helpen je op weg

Wie op reis wil naar Bhutan zit ongetwijfeld met een aantal vragen. We lijsten de voornaamste vragen die we steeds krijgen graag even voor je op. Je kan ons steeds contacteren indien je andere vragen hebt of meer verduidelijking wil.

VOOR JE OP REIS VERTREKT

De beste reisperiodes voor Bhutan situeren zich in het voorjaar en het najaar.

Het voorjaarsseizoen start eind februari en loopt tot juni. Geleidelijk aan wordt het warmer. De beste Himalaya zichten in het voorjaar zijn er in februari en maart.

In het najaar reizen de meeste mensen tussen oktober en begin december. Een heel goede periode is de tweede helft van november met iets minder toeristen dan in oktober.

Tijdens de zomermaanden kan het soms hevig regenen in Bhutan, maar dit is vooral ’s nachts. Voor de rest zijn de temperaturen in de zomer aangenaam. Voor een culturele rondreis in Thimphu, Paro en Punakha is er geen enkel probleem.

Ook de Kerstperiode is aangenaam in Bhutan: de nachten kunnen fris zijn, maar over het algemeen is het weer vrij stabiel.

De luchtvaartmaatschappijen Drukair en Bhutan Airlines hebben nog steeds het monopolie op vluchten naar Bhutan. Er zijn geen vluchten vanuit Europa naar Bhutan. Je dient een stop te maken in Kathmandu, Delhi, Kolkatta, Bangkok, Singapore,… (eventueel zelfs met overnachting).

Deze vluchten kan je niet online boeken. Wij boeken ze voor jou, rechtstreeks in Bhutan.

Persoonlijk reizen wij graag via Kathmandu (Nepal). Je kan er eenvoudig een transitvisum krijgen en Nepal sluit ook enigszins aan bij de sfeer in Bhutan.

Veel reizigers combineren Bhutan echter ook met een kort verblijf in Bangkok of Delhi. Ook dit kunnen we voor je regelen.

Wie overland wenst te reizen kan via Sikkim (India) of Assam (India) de grens met Bhutan oversteken. De route via Assam is echter interessant voor wie ook Oost Bhutan in zijn reis wenst op te nemen. Je vliegt dan op Guwahati, kan eventueel nog enkele dagen in Kaziranga doorbrengen en gaat dan Bhutan binnen.

Bhutan is het land van de festivals. Kleurrijke feesten in de verschillende kloosters die vaak verschillende dagen duren.  Indien gewenst kunnen we je reisroute aanpassen zodat je een van deze festivals kan bijwonen. Bekijk daarvoor even de festivalkalender van Bhutan.
Hou er rekening mee dat de periodes rond de festivals vaak zeer in trek zijn en dat je je reis best ruim vooraf boekt.

Een van de meest voorkomende vragen over Bhutan. Bhutan heeft de naam een vrij dure reisbestemming te zijn. In vergelijking met andere bestemmingen in Azië  is dit inderdaad zo. De Bhutanese overheid legt aan buitenlandse toeristen een hoge ‘dagprijs’ op: op deze manier slaagt men er in het toerisme te beperken zodat het land niet overspoeld wordt. De Bhutanezen zijn slechts met zo’n 700.000. Een grote toevloed van toeristen zou er voor zorgen dat het fragiele ecosysteem en de authentieke lokale cultuur al te veel onder druk komen te staan.

Vanaf 23 september 2023 geldt een nieuwe regeling met een hogere taks voor Bhutan. Lees er meer over

Regeling voor de covidpandemie

De hoge dagprijs (ongeveer 250 Euro) die je verplicht betaalt, dekt echter alle kosten in Bhutan: maaltijden, overnachtingen, gidsen, chauffeurs, transport, uitstappen, toegangsgelden, visum… In die zin heb je weinig extra kosten wanneer je eenmaal ter plaatse in Bhutan bent. Wanneer je naar zogenaamde budget-bestemmingen reist, gebeurt het wel eens dat je ter plekke nog het dubbele dient te betalen van hetgeen je in Europa betaalde.

Een groot deel van de dagprijs bestaat uit een Royalty en Development Fee. Dit bedrag wordt door de Bhutanese overheid geïnvesteerd in onderwijs, gezondheidszorg, wegenbouw en infrastructuur. Kortom, in het welzijn van de Bhutanese bevolking.

De prijzen in Bhutan zijn sterk afhankelijk van de US Dollar. Voor elke Bhutan-reis maken we daarom een gepersonaliseerde offerte.

Voor Bhutan is een visum vereist. Dit is inbegrepen in de prijs en wordt door MyHimalaya voor jou geregeld.  We hebben hiervoor een duidelijkie kleurenscan van je reispas nodig bij boeking.

Je ontvangt samen met de vliegtuigtickets dan de officiële visumbrief. Zonder visum word je niet toegelaten op de vluchten naar Bhutan.

Afhankelijk van hoe je naar Bhutan vliegt, kan je een visum nodig hebben voor Nepal, India, Thailand. We assisteren je graag bij een een eventuele visumaanvraag.

Het is in Bhutan niet toegelaten om individueel rond te reizen met openbaar vervoer bijvoorbeeld. Je kan dus niet gewoon een vliegtuigticket kopen en dan zelf er op uit trekken.

Reizigers moeten hun reis laten organiseren door een erkende reisorganisatie die aan de nodige voorschriften voldoet (zoals MyHimalaya en zijn  lokale partner).

Tijdens je hele verblijf in Bhutan heb je een lokale privégids en een wagen met chauffeur ter beschikking. Dit betekent echter niet dat je continu ‘op de vingers gekeken wordt’: je bent vrij om te gaan en te staan waar je wilt.

TIJDENS JE REIS

De lokale gids is de spilfiguur die je hele Bhutan-reis organiseert. Hij of zij introduceert je in de lokale cultuur, geeft de nodige uitleg en zorgt voor het praktische reisverloop. Hij wacht je op in de luchthaven van Paro en vergezelt je tijdens de hele reis.

Bhutanese gidsen zijn Engelstalig en hebben een degelijke opleiding gehad. Regelmatig worden zij bijgeschoold door de Bhutanese overheid.  Zij zijn discreet en gunnen gasten hun privacy. Vaak zijn zij een onuitputtelijke bron van informatie. Zij voeren graag een gesprek over hun cultuur en over de Bhutanese manier van leven.

De gidsen worden steeds bijgestaan door een chauffeur, met wie zij een echte tandem vormen.

De lokale Bhutanese munt is de  Ngultrum. 100 Ngultrum is ongeveer 1.28 Euro waard.

Indische roepies worden ook aanvaard als betaalmiddel. 1 roepie is evenveel waard als 1 Ngultrum.

Je kan gemakkelijk wisselen in de hotels, op de luchthaven of in Paro en Thimphu.

Creditcards worden op veel plaatsen aanvaard, maar er wordt soms een extra commissie gerekend. Vaak zijn er slechte verbindingen met de terminals, dus betrouw niet volledig op je creditcard. Neem in elk geval cash Euro of USD mee.

Het meeste is inbegrepen in de prijs van je reis: hotelovernachtingen, transport, excursies, gidsen, maaltijden, taksen, permits…

Veel extra geld heb je dus ter plekke niet nodig. Een 30 Euro per dag zou ruimschoots moeten volstaan voor dranken / fooien/kleine souvenirs/ een massage af en toe,…

Verblijf je in een van de luxehotels, dan ligt dit iets hoger: prijzen van dranken/wijn/bier/… liggen er op Europees niveau.

Het geven van individuele fooien in hotels en restaurants wordt door de overheid niet direct aangemoedigd. Toch laten veel reizigers een kleine fooi achter als extraatje voor de vriendelijke obers. In veel hotels vind je aan de receptie een tipbox waar je bij het einde van je verblijf iets kan achterlaten.

Het behoort echter wel tot de normale gang van zaken dat men op het einde van de reis naar Bhutan een fooi geeft aan de lokale gids en de chauffeur. Dit is een uitdrukking van de waardering voor het gepresteerde werk. We geven je in de reisinformatie voor vertrek een objectieve inschatting van fooien die je kan voorzien, maar het blijft een zaak van persoonlijke appreciatie.

Het is ook de gewoonte dat er bij een bezoek aan tempels een kleine donatie van enkele Ngultrum wordt gegeven in de daartoe bestemde donation box.

De ontvangst voor GSM gaat er in Bhutan elk jaar op vooruit. Toch zijn er nog veel plaatsen waar je geen of slechter bereik hebt.

Bhutanesen bellen echter continu, dus eventueel kan je lokaal een sim-card aanschaffen als het echt nodig is. Anderzijds: stel je de vraag of je nu per se ‘altijd bereikbaar’ moet zijn. Even afscheid nemen van de gsm is misschien geen slecht idee.

WIFI is er in de betere hotels en in Thimphu en Paro. De verbinding is niet altijd optimaal, dus grote bestanden downloaden of doorsturen in niet mogelijk. Voor een berichtje via Whatsapp, Messenger of een andere applicatie is er echter geen probleem.

Voor echte noodgevallen ben je steeds bereikbaar via de MyHimalaya-vertegenwoordiger in Bhutan.

Hoogteziekte komt zelden voor in Bhutan. De reizen verlopen op een rustig tempo en de meeste valleien liggen rond de 2500m. Af en toe steek je wel een bergpas van 3500m en meer over.

Bij sommige trektochten ga je boven de 4000m, maar dan zorgen wij voor voldoende acclimatisatie. Veel drinken, rusten en dalen naar een lagere hoogte zijn dan de beste remedies bij acute symptomen van hoogteziekte. Meestal verdwijnen de symptomen van hoogteziekte na enkele dagen vanzelf en volstaat het nemen van een aspirine.

Praktische Vragen

Een reisvoorstel aanvragen is heel eenvoudig. Contacteer ons per mail of telefoon of via ons offerte-formulier.

Hoe meer informatie jij geeft, hoe beter we ons reisvoorstel kunnen uitwerken.  hoe beter en nauwkeuriger we op je wensen kunnen inspelen.

Indien je ook voor de vluchten een voorstel wenst, dan ontvangen wij graag alle correcte en officiële namen en geboortedata van de reizigers zodat wij een vrijblijvende optie kunnen nemen.

Je persoonlijke reisvoorstel ontvang je per mail enkele dagen later.

Indien je na een reisvoorstel je reis wenst te boeken, geef je ons gewoon een seintje. Wij maken dan alle nodige reservaties en sturen je  nadien een officiele reisbevestiging door. Bij boeking vragen we een voorschot van 30% van de reissom.

Het saldo van de reissom kan 2 maand voor vertrek overgemaakt worden.

Indien je via ons ook vluchten boekte, vragen wij hiervoor onmiddellijk de betaling van het volledige bedrag van de vluchten. Tickets worden pas uitgeschreven na ontvangst van de betaling. Voor vliegtuigtickets gelden steeds de boekingsvoorwaarden van de respectievelijke luchtvaartmaatschappijen.

We volgen de markt voor vluchten op de voet en je kan bij ons ook je vlucht naar Bhutan boeken.

Er zijn geen rechtstreekse vluchten naar Bhutan. Je dient steeds in Kathmandu/Delhi/Bangkok/Singapore… over te stappen op een vlucht van Drukair of Bhutan Airlines. Deze (korte) vluchten regelen wij.

Voor de intercontinentale vluchten, doen we je graag een voorstel. Er zijn heel wat maatschappijen die verbindingen richting Kathmandu / Delhi / Bangkok hebben, maar we proberen een mix te maken van aantrekkelijke tarieven én goede verbindingen.  Weinig mensen zijn immers bereid om voor 50 Euro goedkoper 8u in een verre luchthaven door te brengen.

Wij hebben toegang tot wereldwijde reservatiesystemen en boeken alle maatschappijen. In alle prijzen voor vluchten die je van ons ontvangt, zijn luchthaventaksen, bagage, fueltaksen, toeslagen, boekingskosten en handling fees inbegrepen. Geen verrassingen dus achteraf.

Wil je zelf je vluchten boeken ?  Dat kan. Bezorg ons dan wel je volledige vluchtgegevens zodat wij de reis mooi kunnen laten aansluiten op je vluchten.

Wij rekenen geen extra administratie-, boekings- of dossierkosten.
Bijdragen voor het  het Garantiefonds Reizen, alle lokale taksen en toeristenbelastingen zijn steeds in al onze onze prijzen inbegrepen. Hou daar mee rekening wanneer je prijzen vergelijkt !

Betalingen kunnen gratis per overschrijving gebeuren.

Verder lezen rond Bhutan

Schrijf je in op onze nieuwsbrief