India

5 redenen om in de lente naar Ladakh te reizen

5 redenen om in het voorjaar naar Ladakh te reizen

Hoog in de Indische Himalaya koestert zich een oud koninkrijk behaaglijk in de regenschaduw van de Himalaya. Meer dan 6 maand per jaar is dit gebied zo goed als afgesloten van de buitenwereld. Immense sneeuw- en ijsmassa’s zorgen ervoor dat verkeer over land niet mogelijk is. Enkel per vliegtuig valt Ladakh, letterlijk Het Land van de Hoge Passen, te bereiken.

Tijdens de zomermaanden juli-augustus smelt de sneeuw snel weg en vinden veel reizigers hun weg naar dit boeddhistisch gebied, maar in de lente toont Ladakh zich van zijn mooiste en meest onverwachte kant.

We geven je graag 5 redenen om in het voorjaar (april -mei -juni) naar Ladakh te reizen, de ene al wat prozaïscher dan de andere.

1. HET ONTWAKEN VAN DE NATUUR … EN VAN DE LADAKHI

Tijdens de wintermaanden speelt het leven van de Ladakhi zich grotendeels binnenshuis af. Eens de temperaturen weer beginnen klimmen, komt iedereen naar buiten om de velden klaar te leggen voor een nieuwe oogst. Klaterende stromen zorgen voor de broodnodige irrigatie in deze hoogwoestijn, de boeren gaan aan de slag en leggen de basis van een geslaagde oogst.

Ook de natuur ontwaakt: vogels foerageren voor hun jongen, marmotten ontwaken uit hun winterslaap,…

2. LADAKH VOOR HET HOOGSEIZOEN

Juli en augustus zijn traditioneel de topmaanden voor Ladakh. Niet dat je er over de koppen kan lopen, maar in de omgeving van bekende boeddhistische kloosters als Lamayuru en Hemis ben je nooit alleen. Wie in mei of juni naar Ladakh reist, heeft vaak nog het gevoel van een pionier te zijn en kan in alle rust genieten van de landschappen en van de cultuur.

3. DE FESTIVALS VALLEN SOMS VROEG

Veel reizigers proberen, bij een bezoek aan Ladakh, een van de kleurrijke boeddhistische festivals mee te pikken. Unieke en authentieke feesten met indrukwekkende dansen van de monniken. De festivalkalender wordt opgesteld op basis van de Tibetaanse kalender en in sommige jaren vallen een aantal mooie festivals vrij vroeg. De festivals van Hemis en Lamayuru  gaan vaak in juni door bijvoorbeeld.

4. DE MONNIKEN ZIJN IN HUN KLOOSTERS

Tijdens de zomermaanden trekken veel monniken weg uit hun kloosters. Zij gaan terug naar hun dorpen om te helpen bij de familie of om puja’s uit te voeren. Anderen gaan dan weer op pelgrimstocht. In het voorjaar zijn de meeste monniken nog steeds in hun ‘thuisbasis’ en kan je hun authentieke rituelen nog intenser beleven.

5. DE LADAKHI HEBBEN ER ZIN IN

Ongetwijfeld de meest prozaïsche reden. Toerisme vormt stilaan een belangrijke bron van inkomsten voor Ladakh. De meeste reizigers keren terug met enthousiaste verhalen over de niet te evenaren gastvrijheid en oprechte vriendelijkheid van de Ladakhi. In het begin van het seizoen staat iedereen die in de toeristische sector werkt nog scherp en wil men zich bewijzen. Hoe later op het seizoen, hoe meer er echter al eens met het nodige ‘boeddhistische flegma’ een en ander wordt geregeld. Niets menselijks is de Ladakhi immers vreemd.

MyHimalaya

Verder lezen over onze bestemmingen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief