Myanmar

Boeken over Myanmar

Boeken over Myanmar

Als je in de toekomst een reis naar Myanmar plant, wil je ongetwijfeld wat meer te weten komen over het land, zijn geschiedenis en zijn bewoners. Naast de talloze reisgidsen en boeken over Myanmar raden we je ook graag een aantal romans en reisverhalen aan die je zo in de sfeer van dit mysterieuze land brengen.

Zoek je een goede reisgids over Birma ?  Dan raden wij absoluut de Insight Guide aan: zeer uitgebreid, vlot leesbaar en met mooie foto’s.

CHARMAINE CRAIG: MISS BIRMA

‘Miss Birma’ vertelt het verhaal van Benny, die zich begin jaren 40 in Rangoon vestigt. Hij wordt er verliefd op Khin die behoort tot de etnische Karen-minderheid. Als WOII losbarst, moeten zij onderduiken tijdens de Japanse bezetting. Hun dochter Louisa groeit op in een onrustige tijd en wordt bekend als de eerste schoonheidskoningin van het onafhankelijke Birma. Als de generaals in 1962 hun coup plegen neemt de onzekerheid alleen maar toe.

AMITAV GOSH: HET GLAZEN PALEIS

Het Glazen Paleis speelt zich af in de periode rond 1885 waarin het Birmese koninkrijk zijn onafhankelijkheid verliest. De Engelsen voegden het land dan bij India. Het verhaal wordt verteld uit het standpunt van een jonge Indiër, die actief mee doet aan de plundering van het glazen paleis, de trots van Birma. Hij leert er een meisje kennen die hij jaren later terugbrengt naar Birma waar ze geconfronteerd worden met een nieuwe agressor: Japan.

GEORGE ORWELL: BURMESE DAYS

George Orwell is bij ons vooral bekend met 2 boeken: ‘Animal Farm’ en ‘1984’. Hij verbleef echter ook lang in Birma waar hij politieman was en geconfronteerd werd met de brutaliteit van de kolonisatie. In ‘Birmaanse Dagen’, zijn debuut, vertelt hij het verhaal van de Engelse handelaar Flory, die deel uitmaakt van de koloniale blanke elite in het stadje Kyauktada in Opper-Birma. Onder de tropenzon ontwikkelt hij meer en meer een afkeer van de Britten, die hun dagen doorbrengen in in de Europese Club terwijl het Birmese volk kreunt onder de onderdrukking. Door het bezoek van een bevallige Engelse jongedame ziet hij een kans om te ontsnappen aan de verstikkende wurggreep van het kolonialisme, maar dat is buiten de intriges van een lokale magistraat, van zijn maitresse en van de dame in kwestie gerekend.

NORMAN LEWIS: GOLDEN EARTH

Zonder twijfel een van de beste boeken over Myanmar. De Welshe schrijver Norman Lewis (1908-2003) was niet alleen een fervent reiziger, maar was ook vaak op het juiste moment op de juiste plaats. Een drietal jaar na de onafhankelijkheid van Birma, reisde hij kriskras door het land en beschrijft hij zeer lyrisch zijn ervaringen. Met allerhande middelen doorkruist hij het land en komt op plekken waar zelfs nu (meer dan 50 jaar later) nog nauwelijks een toerist komt. Als natuurliefhebber weidt hij uit over de fauna en flora, maar ook beschrijft op een typisch Britse onderkoelde manier de levenswijze van de verschillende ethnische groepen waarmee hij kennis maakt.

MINKA NIJHUIS: BIRMA – LAND VAN GEHEIMEN

De Nederlandse journaliste Minka Nijhuis verbleef in verschillende conflictgebieden ter wereld en reisde ook uitgebreid door Myanmar. In ‘Land van Geheimen’ neemt ze je mee naar Myanmar. Ze reisde in 1992 de eerste keer naar Myanmar en dat werd de start van een blijvende fascinatie voor dit land van overlevers, van monniken die in feite politici zijn, van moedige mensen die hun lot met humor dragen. Ondertussen schreef Minka Nijhuis verschillende artikels en boeken over Myanmar.

HANS HULST: BIRMESE LENTE

Niemand had het verwacht, maar bijna 10 jaar terug zetten de generaals in Myanmar een transitie in gang die van een van de oudste dictaturen ter wereld een democratie moest maken. Er kwam een nieuwe grondwet en er werden verkiezingen georganiseerd. Westerse bedrijven en diplomaten verdrongen zich aan de poorten van het herboren land. In dit vlot geschreven ooggetuigenverslag beschrijft Hans Hulst dit keerpunt in de Myanmese geschiedenis en stelt zich de vraag hoe het land omgaat met zijn repressief verleden.

PETER POPHAM: AUNG SAN SUU KY – VREEDZAAM VERZET IN BIRMA

Aung San Suu Kyi werd ooit in één adem genoemd met Mahatma Gandhi en Nelson Mandela. De voorbije jaren werd zij gehekeld wegens haar afwachtende houding rond de Rohinga-problematiek. Jarenlang was zij echter de Birmese leidster-in-ballingschap, een status waarvoor ze een hoge prijs betaalde. Peter Popham kent haar persoonlijk en wijdde een uitgebreide studie aan haar leven. Na 2010 reisde hij opnieuw naar Birma en had lange gesprekken met deze merkwaardige dame over haar leven, haar missie en haar verwachtingen.

PASCAL KHOO THWE : HET LAND VAN DE GROENE GEESTEN

Pascal Khoo Thwe is van oorsprong een Padaung, een vrij geisoleerde bergstam in Birma die vooral bekend is om zijn giraffenvrouwen. Hij sloot zich aan bij de opstand van 1988 en moest nadien vluchten naar het buitenland. Hij kon studeren aan de Universiteit van Cambridge en vertelt in dit boek zijn levensverhaal. Van het eenvoudige leven bij de Padaung over zijn strijd in de guerilla tot zijn vlucht naar het buitenland. Het is een autobiografie van een boeiend leven dat heen en weer springt van gruwelijk naar ontroerend poëtisch.

INGE SARGENT: MY LIFE AS A SHAN PRINCESS

Pasgetrouwd reisde de Oostenrijkse Inge Sargent in 1953 naar het land van haar echtgenoot. Ze werden er met alle égards ontvangen want haar echtgenoot was de Prins van Hsipaw, een klein staatje in de bergen van Myanmar.
Als kersverse prinses dompelde zij zich volledig onder in de levensstijl van de Shan, deed pogingen om de lokale maatschappij te moderniseren en werd vooral verliefd op het idyllische Birma. In haar boek beschrijft zij haar 10 jaren in Birma, aan de zijde van haar echtgenoot, tot de gewelddadige coup van de militairen een einde maakte aan hun vredig bestaan.

MyHimalaya

Verder lezen over onze bestemmingen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief