Bhutan

Een Fallus op de muur

Een fallus op de muur in Bhutan

Wie zich in het Westen bezig houdt met het tekenen van fallussen op de muur wordt eufemistisch gezegd nogal meewarig bekeken. Wie door Bhutan reist, merkt echter overal fraaie fallussen op in alle vormen en formaten.

Op veel muren en deurposten worden er tot de verbeelding sprekende fallussen geschilderd. Ook hangen er houten exemplaren als wegwijzer bijvoorbeeld.

Niet dat de Bhutanezen onderhevig zijn aan enige vorm van seksuele frustratie: de afbeeldingen van penissen behoren er tot het culturele erfgoed.
Men is geneigd om te denken dat fallussen op de muur, symbool staan voor vruchtbaarheid. Bhutanesen beschouwen de fallus echter als een symbool voor geluk en als een middel om boze geesten weg te houden.

DE DIVINE MADMAN

Het gebruik stamt uit de tijd van de Divine Madman, Drukpa Kunley, die in de 15de eeuw leefde. Deze boeddhistische monnik kwam in opstand tegen de hypocrisie die er ook bij de boeddhistische leiders ruimschoots aanwezig was. Hij wilde de boeddhisten naar een zuiver en puur leven leiden. Hij hield er vrij onortodoxe manieren op na en bracht zijn tijd door met drinken, zingen en vrouwen. Met zijn ‘Magical Thunderbolt’ joeg hij ondertussen de kwade geesten weg. Volgens de overlevering verrichte hij heel wat mirakels en kon hij van de ene locatie naar de andere vliegen.

In de Punakha vallei legde hij de grondvesten van de Chimi Lakhang die aan hem gewijd is en waar jaarlijks honderden jonge koppels met een kinderwens langskomen.

Hoewel Bhutan traditioneel een zeer conservatieve maatschappij is zonder veel uiterlijke tekenen van affectie, neemt niemand aanstoot aan de fallussen en is de Divine Madman een van de populairste heiligen van het land. Tijdens boeddhistische feesten worden de vele verhalen en legendes die rond de Divine Madman hangen, dan ook vaak op treffende wijze uitgebeeld.

MyHimalaya

Verder lezen over onze bestemmingen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief