Help Myanmar in coronatijden
Help Myanmar in deze corona-periode
Ook Myanmar ging op slot tijdens de Corona-crisis. Hoewel het land zelf minder getroffen werd dan andere landen, besloot de overheid om drastische maatregelen te nemen om het virus in te dijken. In een klap werden duizenden mensen die in de toeristische sector werkten van hun inkomen beroofd. Het ging niet alleen om gidsen, chauffeurs en hotelpersoneel. Veel kleine winkeliers, ambachtslui, straatventers,… vielen abrupt terug op een nul-inkomen. Anders dan in Europa is er nauwelijks een sociaal vangnet. ‘Help Myanmar’ is dan ook zomaar geen oproep.
Niet alleen toerisme kwam tot stilstand
De voorbije jaren ontwikkelde het toerisme in Myanmar zich in een positieve richting: voor veel reizigers werd het een aangename kennismaking met een van de meest gastvrije en mooiste landen van Azië. Er werd geinvesteerd in accommodaties, transport en in de opleiding van gidsen. Terzelfdertijd probeerde men er voor te zorgen dat het toerisme op een zo duurzaam mogelijke manier zou verlopen.
De vooruitzichten voor 2020 waren zeer bemoedigend: Myanmar zou eindelijk zijn terechte plaats innemen binnen de toeristische toppers in Azië. Covid19 besliste er anders over.
De crisis trof echter ook (en vooral) de gewone Birmees in de straat. Levensmiddelen en brandstof werden duurder, buitenlandse hulpverleners verlieten het land en een aantal basisvoorzieningen kwamen onder druk te staan.
Birmezen blijven echter niet bij de pakken zitten. Ons lokaal team zocht naar uitwegen en startte twee ‘social businesses’ op om de gevolgen van de crisis aan te pakken. We stellen ze graag even aan je voor en roepen op tot steun.
HONEYBEE ARTS AND CRAFTS
Wie ooit door Myanmar reisde, weet dat er leuke hebbedingetjes te vinden zijn op de talloze marktjes en bij lokale ambachtslui. Dingen om je huis mee op te fleuren, als cadeautje te geven of om telkens weer terug te denken aan je ‘tijd in Myanmar’.
Met ‘Honeybee’ nam ons lokaal team het initiatief om een aantal typische Myanmese producten aan de man te brengen.
Bamboo-containers voor in de keuken, gevlochten mandjes, tafelnappen, textiel, papier maché dieren, bamboo-lampjes, sjaals,… allemaal gemaakt door lokale mensen uit verschillende regio’s van Myanmar, geen toeristenstuff ‘made in China’.
Populair zijn ook lokaal genaaide stoffen mondmaskers die eventueel kunnen gepersonaliseerd worden voor winkels, bedrijven en andere ondernemingen. Honeybee maakte reeds maskers voor verschillende bedrijven en hotels (zoals het Savoy Hotel in Yangon, het bekende Seeds restaurant en andere ).
Je vindt een overzicht van de verschillende producten op de bescheiden website van Honeybee of op hun Facebook-pagina. Het is een kleinschalige business en de prijzen zijn in Kyat (1000 Kyat is ongeveer 0.7 euro)
De vraag is natuurlijk: hoe krijgen we dat hier in Belgie en Nederland in deze corona-tijden ? Samen met onze partners, plannen we een gegroepeerde verzending van een aantal bestellingen naar België en Nederland als er genoeg belangstelling is. Verzendingskosten worden hierdoor gedrukt. MyHimalaya zal dan concreet afspreken met de geinteresseerden hoe we de items bij hen krijgen.
Om geen onnodige kosten te maken, zal MyHimalaya ook de betalingen naar Myanmar groeperen. Je kan dus gewoon in Europa betalen in Euro.
Elke aankoop, hoe klein ook, helpt iemand om aan de slag te blijven in deze moeilijke tijden. Jij krijgt er een leuk item en een goed gevoel voor terug.
Kijk gerust even op de website, maak je keuze, stel ons vragen als je die hebt en we bekijken samen de interessantste manier om alles hier te krijgen.
Wil je grotere hoeveelheden afnemen, dan is dat ook mogelijk.
Om alles netjes te kunnen groeperen stellen we 1 juli 2020 als deadline voor bestelling voorop. Contacteer Honeybee of MyHimalaya dus tijdig.
Kumel Volunteer Connection
Een tweede project is Kumel (letterlijk vertaald: ‘wij helpen’ ), een platform voor vrijwiliggerswerk in Myanmar. Er wordt niet zozeer gemikt op buitenlandse vrijwilligers, maar vooral op de bereidheid die er is bij Myanmesen om in deze moeilijke tijden een handje toe te steken. In Myanmar zijn tal van hulpverleningsprojecten actief en met dit platform slaan onze medewerkers de brug tussen projecten en (jonge) vrijwilligers.
De projecten waarin vrijwilligerswerk kan gedaan worden zijn zeer uiteenlopend: helpen in bejaardentehuizen, een handje toesteken in de archeologische zone van Bagan, voedselbedelingen, werken in een dierenasiel,..
Om het project verder uit te bouwen is een kleine crowdfunding gestart via een Nederlands platform. Elk bedrag, hoe klein ook, is welkom.
Je vindt meer info over hun opzet via hun website : Kumel Volunteer Connection.
Beide projecten kunnen rekenen op de steun van MyHimalaya. Elke Euro komt terecht bij de mensen die het echt nodig hebben in deze moeilijke tijden. Daar staan wij samen met ons team in Myanmar voor garant. Help Myanmar in deze coronatijden.
.