Bhutan

Duur of toch niet?

Is Bhutan duur of toch net niet?

Bhutan blijft veel Himalaya-reizigers aanspreken. Op deze exclusieve bestemming tref je nog een zeer traditionele boeddhistische cultuur aan. De natuur is er ongeevenaard: meer dan 70% van het land bestaat uit prachtige bossen, er zijn honderden vogelsoorten en er is natuurlijk de indrukwekkende Himalaya. Dit gecombineerd met de uitstekende infrastructuur en stijlvolle hotels, maakt Bhutan tot een echte bestemming voor meerwaardezoekers

Als je plannen maakt voor een Bhutanreis hoor je vaak dat Bhutan duur is? Maar is dit wel zo?

De nieuwe regeling rond toerisme die op 20 juni 2022 in het Bhutanese parlement werd goedgekeurd is een aanvulling op dit blogbericht: Lees er meer over

Waarom lijkt reizen naar Bhutan duur?

De Bhutanese overheid voert al decennialang een politiek waarbij ze de lokale cultuur en natuur zo veel mogelijk wil vrijwaren van buitenlandse invloeden. Een achterhoedegevecht volgens sommigen, maar wel een bewuste keuze die de jongste jaren zijn vruchten afwerpt: anders dan in een aantal andere Himalaya-bestemmingen vind je er nog zeer ongerepte landschappen, goed bewaarde tradities en authentiek boeddhisme.
De manier waarop de overheid deze politiek voert, is door het opleggen van een dagtarief voor buitenlandse reizigers dat kan oplopen tot meer dan 250 USD (afhankelijk van de periode waarin je reist, van je reisgezelschap en van je gekozen comfortklasse). Dit maakt voor sommigen Bhutan duur.

Bovendien kunnen buitenlandse luchtvaartmaatschappijen momenteel nog niet landen op de luchthaven van Paro en hebben 2 Bhutanese maatschappijen er een monopolie.

Deze twee maatregelen zorgen er voor dat het land niet overspoeld wordt door budgettoeristen of backpackers die op zoek zijn naar een goedkope reisdeal. Met slechts 700.000 inwoners is het kleine koninkrijk immers niet bestand tegen de nefaste invloeden van het massatoerisme.

Is Bhutan effectief duur?

Het dagbedrag dat je betaalt, dekt ALLE kosten in Bhutan: transport, overnachtingen in degelijke hotels, maaltijden, trekkings en excursies, lokale gidsen, toegangsgelden, visa… Je reist volledig privé met je eigen persoonlijke gids en hebt ter plaatse nauwelijks nog uitgaven.

Dat kan in andere zogenaamd goedkope reisbestemmingen vaak wel enigszins anders uitdraaien. Vaak betaal je ter plekke nog eens het dubbele van wat je in België of Nederland betaalde als je interessante uitstappen maakt, en verblijft in degelijke hotels. Ook toegangsgelden kunnen aardig aantikken. Wanneer je dan na de reis eens alle kosten op een rijtje zet, blijkt vaak dat je heel wat meer hebt uitgegeven, dan aanvankelijk gedacht.
Een flink deel van het dagbedrag gaat naar de overheid die het gebruikt om steun te geven aan onderwijs, gezondheidszorg, infrastructuur en culturele projecten. Het bedrag is dus goed besteed en verdwijnt niet zomaar in een bodemloze put of in de zakken van de ambtenarij.

Wie het rekensommetje maakt, zal merken dat een reis naar Bhutan duur is, maar dat de aangeboden prijs-kwaliteitsverhouding enorm goed zit.

Is het mogelijk om zeer goedkoop naar Bhutan te reizen ?

Het antwoord is eigenlijk ‘nee’. Natuurlijk kan je overland via Sikkim in India Bhutan betreden, maar de vraag is of dat een lange reis overland wel waard is. De meeste reizigers beschouwen Bhutan immers als een ‘once in a lifetime’-reis en waarom zou je dan enkel dagen lang overland gaan reizen en tijd verliezen ?

Het beste is om je tijd in Bhutan te optimaliseren: een verstandige reisroute-planning waarbij je niet te veel nodeloze omwegen maakt, is zeker een vereiste. Een van de voordelen van het Bhutanese systeem met gids en privé-transport is in elk geval dat je geen tijd verliest met het openbaar vervoer.

Ook dien je voor jezelf uit te maken in hoeverre je echt ‘alles’ wil zien. Misschien hoef je geen 20 dzongs gezien te hebben om een beeld van Bhutan te krijgen. Misschien krijg je het ‘Bhutan-gevoel’ eerder te pakken tijdens wandelingen over het platteland.
Wil je gewoon even de Bhutanese sfeer opsnuiven, dan kan je dat ook al doen met een korte verlenging na bijvoorbeeld een reis door Nepal of India.

Hoe je Bhutan reis organiseren?

Neem in elk geval een gespecialiseerde reisorganisatie onder de arm. Niet eentje die Bhutan aanbiedt naast 50 andere bestemmingen en je weinig of geen correcte informatie kan geven. Een degelijke Bhutan reis samenstellen vraagt echte terreinkennis, anders blijf je steken in de traditionele platgetreden paden.
De gespecialiseerde reisorganisaties werken voor Bhutan volledig op maat volgens je wensen.

Aangezien de prijzen voor iedereen dezelfde zijn, ben je meestal niet goedkoper af als je probeert rechtstreeks in Bhutan iets te boeken (hou ook rekening met hoge bankkosten voor transfers naar Bhutan en met de wettelijke garanties die boeken bij een Belgische reisorganisatie je biedt).

Biedt iemand in Bhutan je een zeer lage prijs aan, dan betekent dit meestal dat je met een illegaal agentschap te maken hebt, met alle risico’s vandien (niet geboekte vluchten, overboekingen in hotels,…). Er wordt vanuit de Bhutanese overheid de jongste jaren ook streng opgetreden tegen dergelijke agentschappen omdat zij de hele politiek van ‘High Value, Low Impact’ met de voeten treden. Vaak worden dergelijke agentschappen gewoon opgedoekt en blijven de door hen geboekte toeristen met lege handen achter.
Ook Indische reisagentschappen opereren vaak semi-illegaal in Bhutan.

BHUTAN MET MYHIMALAYA

In de loop der jaren bouwden we een netwerk uit van bonafide dienstverleners ter plekke die onze reizigers gastvrij ontvangen en in de watten leggen. Alle accommodaties die we gebruiken, kennen we persoonlijk en werden door ons bezocht.  We kunnen je door onze terreinkennis snel en efficient een volledige reis op maat uitwerken.
Contacteer ons gerust voor een reisvoorstel.

MyHimalaya

Verder lezen over onze bestemmingen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief