India

De Spiti Vallei

De Spiti Vallei: het Middenland

Net onder het bekende Ladakh ligt de Spiti Vallei, ook wel het Middenland genoemd wegens zijn positie tussen Ladakh en het oude Tibetaanse koninkrijk Guge. Met slecht 1.5 inwoners per vierkante kilometer is dit een van de dunst bewoonde plekken in  Azië en tevens een van de hoogst bewoonde valleien in de Himalaya.

Het laagste punt van Spiti ligt op zo’n 3200m en de hoge toppen die de vallei omringen gaan vlot tot de 7000m. Op 4100m vindt je er het dorpje Kibber, een van de hoogste permanent bewoonde plekken ter wereld.

Het regent zelden in de Spiti Vallei.  Het landschap heeft dan ook veel weg van een desolate hoogwoestijn met indrukwekkende maanlandschappen en feeërieke hoogvlakten. De zon schijnt fel tijdens het korte zomerseizoen, maar in de wintermaanden daalt de temperatuur tot -30°C.

Bomen groeien er van nature nauwelijks en de bodem bestaat uit onvruchtbare zanderige grond, keien en rotsen. Hardwerkende landbouwers proberen er tijdens de korte zomerperiode van mei tot september een karige oogst te verwerven om de lange wintermaanden door te komen.

Meer dan 8 maand per jaar is de Spiti Vallei volledig van de buitenwereld afgesloten. Luchthaventjes voor burgerluchtvaart zijn er niet en de regio is slecht via enkele lastige bergpassen te bereiken.

Kortom, Spiti is een uitgelezen bestemming voor wie op zoek is naar een prachtig Himalaya-avontuur in een ongerept decor.

REIZEN IN DE  SPITI VALLEI

De laatste 10 jaar vinden meer en meer reizigers hun weg naar Spiti. Wie voldoende tijd heeft, reist via Shimla en het naburige Kinnaur naar het Middenland. Wie minder tijd heeft, reist meestal via Manali en de beruchte Kunzum La-pas. Het openbaar vervoer is niet zo frequent en daarom kiezen veel reizigers voor een formule waarbij ze een privé-voertuig met chauffeur huren.

Ook qua accommodatie heeft Spiti nog een hele weg af te leggen. Waar je in het naburige Ladakh vrijwel overal nette guesthouses of zelfs hotels vindt, ben je in Spiti vaak aangewezen op zeer eenvoudige accommodaties of echte homestays. Veel reizigers opteren er ook voor om kampeermateriaal mee te nemen en kamperen op de mooiste plekjes in de vallei.

Reizen door de Spiti Vallei vereist een grote flexibiliteit. Hoewel de weg die zich door de hoofdvallei slingert in behoorlijke staat is, zijn er elk jaar na de winter problemen door het overvloedige smeltwater. Hele stukken weg zijn beschadigd of zelfs verdwenen, waardoor elke Spiti-reiziger wel eens moet improviseren en de route moet aanpassen.

WAT VALT ER TE BELEVEN IN SPITI ?

Laat je meevoeren op het rustige ritme van Spiti en zijn bevolking en geniet van een van de meest ongerepte berggebieden van de Himalaya. Het toerisme staat er nog steeds in zijn kinderschoenen en grote hordes toeristen zal je er (nog) niet aantreffen.

Hoewel je hier geen ‘grote’ boeddhistische kloosters aantreft zoals in Ladakh, zijn veel van de gompa’s uiterst belangrijk in het Tibetaanse boeddhisme.

De Dalai Lama komt er regelmatig op ‘retraite’ en ook Lochen Tulku Rinpoche (de reïncarnatie van Rinchen Zangpo, de Grote Vertaler) resideert er nabij de gompa van Kye.

Belangrijke gompa’s vindt men o.m. in Kaza, Dankhar en Tabo.

TREKKING IN SPITI

Hoewel de meeste reizigers nog steeds opteren voor een rondreis per jeep door de Spiti Vallei, komt ook het trekkingstoerisme volop tot ontwikkeling. Bekend is de (zware) oversteek van Spiti naar Ladakh, een van de meest uitdagende trekkings in de Indische Himalaya over de 5700m hoge Prang La-pas.

Wie het rustiger aan wil doen, kan in Spiti terecht voor een echte ‘homestay’-trekking waarbij je van dorp naar dorp wandelt en overnacht in boeddhistische kloosters of bij de mensen thuis. Geen grote lodges zoals bijvoorbeeld in Nepal, maar eenvoudige, gastvrije verblijfplaatsen. Ook hier stap je op hoogtes van om en bij de 4000m, dus zelfs al zijn de afstanden niet zo groot, toch blijft het voor veel trekkers een pittige uitdaging.

PRAKTISCHE INFO SPITI

De beste reisperiode voor Spiti loopt van eind juni tot half september. Spiti kan perfect ingepast worden in een reisschema dat je overland vanuit bijvoorbeeld Shimla naar Ladakh  brengt via de meren van Tsokar en Tso Moriri.

MyHimalaya

Verder lezen over onze bestemmingen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief