Myanmar

Veelgestelde vragen

Wij helpen je op weg

Een reis naar Myanmar, roept uiteraard een aantal vragen op. In dit korte overzicht geven we je een antwoord op de meest voorkomende vragen over het voormalige Birma. Contacteer ons gerust als je bijkomende vragen over Myanmar of over de organisatie van een reis naar Myanmar hebt.

Na de militaire staatsgreep in februari 2021 is Myanmar gesloten voor buitenlandse toeristen. Het land verkeert in een diepe crisis en er is een gewapende oppositiebeweging actief tegen de militairen. Het antwoord op onderstaande vragen is daarom niet helemaal correct. Contacteer ons gerust voor een update over de actuele situatie in Myanmar.

Voor je vertrek naar Myanmar

De meeste reizigers gaan naar Myanmar tussen eind oktober en februari: de temperaturen zijn dan het aangenaamst en (theoretisch) valt er dan het minste neerslag. Op de toeristische trekpleisters kan het dan echter behoorlijk druk zijn.

Net als Thailand heeft Myanmar 3 seizoenen: de winter, de zomer en het ‘groene seizoen’

De zomer loopt van maart tot mei. Het kan dan behoorlijk warm worden (35 °C is niet uitzonderlijk): bezoeken en uitstappen plan je dan best in de aangename ochtenden of in de late namiddag /avond. Het is een goede periode om de kusten te bezoeken en hoger gelegen gebieden.

De winter loopt van november tot februari. Door de aangename en draaglijke temperaturen is het de populairste periode van het jaar om naar Myanmar te reizen. Op veel plaatsen is het echter behoorlijk druk. De drukste maanden zijn november en februari. Je boekt dan ook best tijdig als je dan naar Myanmar wil reizen: topaccommodaties zijn vaak heel vroeg volgeboekt.

Het ‘groene seizoen’ loopt van juni tot midden oktober. Over het algemeen liggen de temperaturen rond de 25 °C en is het landschap groen. Het is een ideale periode om Mandalay, Bagan, Inle,… en de Shan-staten te bezoeken: het regent er niet zo veel. In deze periode zijn er ook flink minder toeristen dan in het topseizoen In Yangon regent het meer, dus de meeste reizigers verblijven er zeer kort. De stranden zijn te vermijden door de overvloedige neerslag en woelige zee. Veel strandhotels sluiten zelfs de deuren in deze periode.

Myanmar is  het eenvoudigst te bereiken via Bangkok. Tal van luchtvaartmaatschappijen vliegen op deze bestemming van waaruit je dagelijks verschillende vluchten hebt naar Yangon of naar de internationale luchthaven van Mandalay. Ideaal ook om beide luchthavens te combineren zodat je niet terug moet naar Yangon om huiswaarts te vliegen.

Thai Airways biedt goede aansluitingen met rechtstreekse vluchten vanuit Brussel naar Bangkok, maar ook Arabische maatschappijen als Etihad, Qatar en Emirates hebben vaak interessante tarieven.

Onderstaande info is gezien de militaire staatsgreep niet meer geldig op dit moment. We volgen de situatie in Myanamr op de voet dus contacteer ons gerust voor de meest recente info.

Reizen door Myanmar is geen probleem qua veiligheid. De bevolking is zeer gastvrij en open tegenover buitenlanders. Het wegennet is bij momenten zeer primitief en voor grotere afstanden is het vaak veiliger (en sneller) om gebruik te maken van het uitgebreide netwerk van binnenlandse vluchten.

Bepaalde gebieden van dit uitgestrekte land (o.m. in het Noorden) zijn voorlopig nog steeds verboden terrein voor reizigers. Het land was jarenlang geisoleerd door de internationale gemeenschap, maar de democratisering van het jongste decennium gaf het toerisme een sterke impuls.

Iedereen kan naar Myanmar reizen. Het grootste deel van het land is ondertussen goed ontwikkeld qua hotelinfrastructuur en zowat alle bezienswaardigheden zijn vlot bereikbaar.  Een doorsnee fysieke conditie volstaat voor een gewone rondreis.

Voor sommige trektochten wordt iets meer inspanning gevraagd. Wij geven dan bij de betreffende reizen graag ook toelichting rond de moeilijkheidsgraad.

Een reis door Myanmar heeft in principe geen grotere gezondheidsrisico’s dan een andere reis door Azië.

Er bestaat een risico op malaria en inentingen tegen bijvoorbeeld tyfus worden aangeraden. Raadpleeg uw arts en win medisch advies in bij bijvoorbeeld het Tropisch Instituut.

Myanmar is een van de armste landen van Azië en de gezondheidszorg is er niet ontwikkeld naar westerse normen. Ernstige medische aandoeningen worden meestal behandeld in privé-ziekenhuizen in  Yangon of zelfs in Bangkok. Een goede reisverzekering is absoluut nodig.

Een reis door Myanmar  is er in principe voor elk budget. Wie zijn Myanmar reis door ons laat organiseren, heeft nog weinig kosten ter plekke. Meestal gaat het enkel om een aantal maaltijden in de steden  waar er een ruime keuze qua eetmogelijkheden is. Dit gaat van eenvoudige ‘streetfood’ op een van de vele markten tot luxueuzere restaurants in de duurdere hotels.

Accommodatie en transport nemen de grootste hap uit je budget, zeker wanneer je opteert voor charmante boetiekhotels en binnenlandse vluchten.

De prijzen in Myanmar zijn nauw verbonden met de Amerikaanse Dollar. Voor elke  Myanmar reis maken we daarom een gepersonaliseerde offerte.

Voor Myanmar is een visum vereist.  Dit visum wordt in je internationale reispas gestempeld.

Je internationale reispas dient nog zes maanden geldig te zijn tijdens je reis door Myanmar.

Je kan het visum voor Myanmar eenvoudig online verkrijgen. Je ontvangt dan een document dat je kan meenemen en moet voorleggen op de luchthaven bij aankomst. We geven je hiervoor alle informatie door bij boeking en assisteren je graag bij de aanvraag van je visum.

Myanmar is een land dat zich uitstekend leent voor een individuele rondreis of een reis in een klein gezelschap. De bevolking is zeer open tegenover reizigers en over het algemeen kan je overal in het Engels terecht.

Op de individuele rondreizen die wij in Myanmar organiseren nemen wij alle praktische beslommeringen op ons: hotelboekings, transport, vluchten, uitstappen,…  Je kan je dus volledig concentreren op het genieten van het land.

Je wordt echter niet continu ‘bij het handje’ genomen: heb je zin om er even alleen op uit te trekken in de stad of om even rustig op je eentje of met zijn tweetjes te genieten van een tempel, dan is dat perfect mogelijk.

Tijdens je reis in Myanmar

Tijdens je rondreis word je overal opgevangen door lokale Birmese gidsendie goed Engels spreken (hoewel zij vaak een behoorlijk accent hebben). Aangezien veel reizigers zich met het vliegtuig tussen de verschillende steden verplaatsen, kan het gebeuren dat je verschillende gidsen hebt op elke locatie.

Reis je overland per wagen of per minibus dan heb je een eigen privé-chauffeur. Deze zorgt voornamelijk voor het transport, maar zal je ook adviseren ivm eten onderweg bijvoorbeeld. Het is echter geen gids.

Alle activiteiten en uitstappen tijdens je reis worden gecoördineerd door onze lokale partner vanuit Yangon. Zij hebben ook kantoren in de voornaamste toeristische locaties.

De lokale Bhutanese munt is de Kyat.  Hij bestaat in briefjes van 10.000, 5000, 1000, 500 en 200.  Lagere coupures worden door buitenlanders zelden gebruikt.

1 Euro is ongeveer 1600 Kyat waard.

De meeste reizigers nemen cash Euro’s of USD mee die ze ter plekke omwisselen in Kyat in een van de vele wisselkantoortjes of op de luchthavens.

Creditcards worden in de luxueuzere hotels  aanvaard, maar er wordt soms een extra commissie gerekend. Vaak zijn er slechte verbindingen met de terminals, dus betrouw niet volledig op je creditcard. Neem in elk geval cash Euro of USD mee.

Geld uit de muur halen met je bankkaart is niet altijd mogelijk (in principe enkel in Yangon, Bagan en Mandalay). De automaten zijn vaak defect.

Het behoort tot de normale geplogenheden dat je als buitenlander een  kleine fooi geeft aan Birmezen die voor jou iets doen: kamermeisjes in het hotel, een vriendelijke ober, de jongen die je koffers naar de kamer draagt,…

Lokale gidsen en chauffeurs die je tijdens de reis vergezellen stellen een fooi op prijs als waardering voor het gepresteerde werk. Een fooi per persoon van 2 tot 5 USD per dag voor een gids en 1 tot 2 USD voor een chauffeur, is normaal. Uiteraard is dit afhankelijk van de tevredenheid over de gepresteerde diensten

MyHimalaya geeft je in de reisinformatie voor vertrek een objectieve inschatting van fooien die je moet voorzien.

Hoogstwaarschijnlijk werkt je Europese GSM niet in Myanmar. Slechts heel weinig providers hebben een roaming akkoord afgesloten.

Je kan lokaal een prepaid SIM-kaart aanschaffen waarmee je kan bellen. Eventueel kan je ook een SIM-kaart kopen voor mobiele data: hiermee kan je dan mails checken en telefoneren via bijvoorbeeld Whatsapp.

Op veel plaatsen (in hotels en restaurants) kan je genieten van (gratis) WIFI. De kwaliteit is echter laag en de verbinding is vaak ontoereikend om bestanden te downloaden. Soms is WIFI enkel beschikbaar in de gemeenschappelijke delen van de hotels en niet in de kamers. Facebook checken of Whatsappen lukt meestal wel.

Op reizen door minder toeristische gebieden of tijdens bepaalde trekkings is er helemaal geen telefoonverbinding of WIFI beschikbaar. Maak dus met het thuisfront geen afspraken dat je hen dagelijks of op vaste tijdstippen zal bellen of mailen. Even de moderne communicatiemiddelen ‘los laten’ kan bevrijdend werken !

Voor echte noodgevallen ben je vrijwel altijd bereikbaar via de MyHimalaya-vertegenwoordiger in Yangon.

Over MyHimalaya

Een reisvoorstel aanvragen is heel eenvoudig. Contacteer ons per mail of telefoon of via ons offerte-formulier. Hoe meer informatie jij geeft, hoe beter we ons reisvoorstel kunnen uitwerken.

Indien je ook een offerte voor de vluchten wenst, dan ontvangen wij graag alle correcte en officiële namen en geboortedata van de reizigers zodat wij een vrijblijvende optie kunnen nemen.

Je persoonlijke reisvoorstel ontvang je per mail enkele dagen later.

Indien je na een reisvoorstel je reis wenst te boeken,sturen wij je een officiele reisbevestiging door. Wij leggen de hele reis vast en vragen je een voorschot van 30% van de reissom te storten.

Indien je via ons ook vluchten boekte, vragen wij hiervoor onmiddellijk de betaling van het volledige bedrag van de vluchten. Tickets worden pas uitgeschreven na ontvangst van de betaling. Vliegtuigtickets zijn meestal niet terugbetaalbaar. Wij adviseren je dan ook ten zeerste om een annuleringsverzekering af te sluiten.

We volgen de markt voor vluchten op de voet en je kan bij ons ook je vlucht naar Myanmar boeken tegen een degelijk tarief. Wij streven naar een goede verhouding tussen reisduur, ticketprijs en de kwaliteit van de luchtvaartmaatschappij.

Er zijn geen rechtstreekse vluchten naar Myanmar. Je dient steeds over te stappen in Bangkok of een andere luchthaven in Azië of het Midden Oosten.

Veel reizigers vliegen rechtstreeks met Thai Airways naar Bangkok en stappen dan over op een vlucht naar Yangon of Mandalay. Beide luchthavens combineren is een goede manier om je reisduur zo optimaal mogelijk te benutten.

Vrijwel alle Europese en Arabische maatschappijen hebben vluchten naar Bangkok met doorverbindingen met Thai of Bangkok Airways naar Myanmar.

Wij hebben toegang tot wereldwijde reservatiesystemen en boeken alle maatschappijen. In alle prijzen voor vluchten die je van ons ontvangt, zijn luchthaventaksen, fueltaksen, toeslagen, boekingskosten en handling fees inbegrepen. Geen verrassingen dus achteraf.

Wil je zelf je vluchten boeken ?  Dat kan. Bezorg ons dan wel je volledige vluchtgegevens zodat wij de reis mooi kunnen laten aansluiten op je vluchten.

Een verstandige wereldreiziger zorgt steeds voor een goede reisverzekering.  Als je een flink bedrag aan een verre reis besteed, bespaar je best niet op een degelijke reisverzekering.

Medische kosten kunnen immers hoog oplopen: kwalitatieve gezondheidszorg in Birma is erg duur en impliceert meestal een transfer naar Bangkok. Als je moet gerepatrieerd worden lopen de kosten vaak op tot enkele duizenden Euro’s.

De gratis aangeboden polissen door ziekenfondsen of creditcards zijn in de meeste gevallen ontoereikend.

Je kan gerust een reisverzekering afsluiten via je bank of makelaar, maar wij bieden eveneens interessante reisverzekeringen aan in samenwerking met Allianz.

Je hebt keuze uit tijdelijke reisverzekeringen of uit jaarpolissen.

Wij vragen je voor vertrek om ons je polisnummer te bezorgen zodat wij in noodgevallen adequaat bijstand kunnen verlenen.

Reizigers die geen reisverzekering afsluiten doen dit volledig op eigen risico. Zij zijn volledig zelf verantwoordelijk voor eventuele medische kosten en kosten voor repatriëring. Wij zullen je bijstand en advies verlenen, maar de kosten zullen door jou moeten gedragen worden. De Belgische overheid komt niet tussen in medische hulpverlening voor landgenoten in het buitenland.

Geen extra verborgen administratie-, boekings of dossierkosten bij MyHimalaya !

Bijdragen voor het Garantiefonds Reizen, lokale taksen en toeristenbelastingen zijn in al onze onze prijzen inbegrepen. Hou daar mee rekening wanneer je prijzen vergelijkt.

Betalingen kunnen gratis per overschrijving gebeuren.

MyHimalaya is een initiatief van Rik Van Belle, die de voorbije 25 jaar zijn sporen verdiende bij verschillende binnen- en buitenlandse reisorganisaties, en ook als reisorganisator voor trips in Azië, Nepal, Bhutan, Myanmar en India.

Met MyHimalaya biedt hij zijn persoonlijke kijk op reizen in de Himalaya en Azië aan. Maatwerk, specialisatie en kleinschalige kwaliteit zijn hierin de sleutelbegrippen.

Zowel in India, Nepal, Bhutan als Myanmar heeft MyHimalaya lokale vertegenwoordigers die dezelfde ideeën delen en met wie Rik al decennia samenwerkt.

MyHimalaya maakt deel uit van Nordic Collection.

Wij zijn een officieel erkende reisorganisatie die verzekerd is tegen insolventie via het Garantiefonds. Wij hebben de nodige verzekeringen afgesloten en voldoen aan alle wettelijke voorwaarden om reizen te mogen organiseren.

Op al onze reisbestemmingen werken we samen met lokale partners die eveneens in het bezit zijn van de nodige licenties om reizen te organiseren en die er voor zorgen dat je reis op een veilige manier verloopt.

Verder lezen rond Myanmar

Schrijf je in op onze nieuwsbrief